Т

уризъм

семеен хотел Кичика

Община Рудозем е разположена в Рило-Родопския масив, често наричан още “Зеленото сърце на Европа” и заема най-югоизточните части на Западните Родопи по долината на р. Арда, р. Чепинска и р. Елховска. Територията й заема площ от 191,3 кв.км. Граничи с общините Смолян, Мадан, Златоград, а на юг с Република Гърция. Средната надморска височина е 765 м. Преобладават нископланински и хълмисти терени, а долинните склонове са със значителни наклони. Климатът на община Рудозем е умерено-континентален. Средната годишна температура е 9.4°С, средната лятна температура (през месец юли) е 19.4°С, а средната зимна температура (през месец януари) е 1.6°С.

В границите на община Рудозем са включени 23 населени места – 1 град, 13 села и 9 махали. Селищната мрежа е с дисперсен характер и почти равномерно разположение на населените места върху общинската територия. Град Рудозем се намира на 23 км югоизточно от областния център Смолян, на 35 км от Пампорово, 292 км от София и 122 км от Пловдив. Населението на общината възлиза на 11 336 души. По-голямата част от тях живеят в селата. Град Рудозем наброява 4600 жители.

Сред туристическите обекти, които може да посетите са:

ЕКОПЪТЕКА- С. Равнината

Дължината на екопътеката е 5200 м. Изходният пункт се намира на 7 км. от град Рудозем, в посока, по пътя за село Равнината. Шосето е асфалтово и е достъпно за всякакъв вид автомобили. В началото на екопътеката има паркинг, беседка с камина, тоалетна и чешма. В района на връх “Света Богродица” и в края на село Равнината, откъдето минава маршрутът, има маса за отдих с пейки. В края на маршрута, в подножието на връх „Свети Тодор” има кокетна беседка. Маршрутът е атрактивен със своето разположение, исторически останки и богата флора и фауна. От връх “Света Богородица” и от връх “Свети Тодор” се откриват красиви панорамни гледки - виждат се Роженската обсерватория, телевизионната кула на връх „Снежанка” и цялата Рудоземска община. На тези върхове се намират останки от църква и параклис от средните векове. Маршрутът минава покрай ферма за щрауси, която може да се разгледа срещу минимално заплащане и - при желание, да се закупят яйца. Трасето на екопътеката е полегато, което позволява извършването на преходи от туристи без специална подготовка, включително възрастни хора и деца. За по-кратък маршрут като изходен пункт може да се ползва краят на село Равнината, откъдето минава екопътеката.

ВИДЕО

ЕКОПЪТЕКА - С. ПЛОВДИВЦИ

Дължината на екопътеката е 7000 м. Маршрутът започва от местността “Домузола”под село Пловдивци, на 10 км. от град Рудозем. Пътят до него е асфалтов и е достъпен за всякакъв вид автомобили. Пътеката продължава до връх “Бабина чука”, който се намира на 1414 метра надморска височина и продължава до крайната точка - язовир „Пловдивци”. Маршрутът преминава покрай границата България – Гърция. Освен изключително красивата и девствена природа, атракция за туристите представляват запазени военни погранични обекти от недалечното минало - телено заграждение /кльон/ и старо “минно поле”. По екопътеката има удобни места за отдих - камина с барбекю и тоалетна до граничния кльон на около 3 км от началото на маршрута, маси с пейки до връх „Бабина чука” ( по средата на маршрута) и на края на маршрута до яз. „Пловдивци”. Маршрутът на екопътеката е с по-разнообразен терен и предлага приятно физическо натоварване. Поради непосредствената близост на пътеката до границата с Гърция е необходимо туристите да носят личните си карти и предварително да се обадят в Туристическия информационен център, за да се информира граничната полиция. Процедурата за това отнема не повече от 10 минути и не поставя никакви ограничения и други специални изисквания.

ВИДЕО

ЕКОПЪТЕКА - С. МОЧУРА

Дължината на екопътеката е 5200 м. и започва от края на село Мочура, което се намира на 18 км от град Рудозем. До там се стига по асфалтов път до село Коритата на (14 км от Рудозем) и след това по 4 км. трошенокаменна настилка до село Мочура. Препоръчително е последната отсечка да се премине с високопроходим автомобил. Подходящ транспорт за туристите може да се осигури чрез предварителна заявка в Туристическия информационен център. Маршрутът минава през високопланински ливади и гори с изключително запазена и девствена природа, включваща почти всички растителни и животински видове, характерни за Родопите. Атракция за туристите представляват запазени военни погранични обекти от недалечното минало. Преминава се покрай портала на бивша гранична застава, възстановено телено заграждение (кльон), а в края на маршрута се стига до гранична вишка (високо метално съоръжение - военна наблюдателница). Вишката е възстановена и обезопасена. От нея могат да се видят изключителни панорамни гледки във всички посоки – обширни територии от Северна Гърция и Южна България. На вишката е монтиран далекоглед за наблюдение на природните забележителности, дивите животни и птици. По пътеката има изградени удобни обекти за отдих на туристите. В началото има маса с пейка. По средата на маршрута, сред китни поляни са разположени беседка с камина, чешма и тоалетна. На граничната вишка и в края на маршрута има маси с пейки. Трасето на екопътеката е полегато, което позволява извършването на преходи от туристи без специална подготовка, включително възрастни хора и деца. Поради непосредствената близост на маршрута до границата България – Гърция е необходимо туристите да носят личните си карти и предварително да се обадят в Туристическия информационен център, за да се информира граничната полиция. Процедурата за това отнема не повече от 10 минути и не поставя никакви ограничения и други специални изисквания.

ВИДЕО

ЕКОПЪТЕКА - "КЕЧИ - КАЯ -КОЗНИК"

Пътеката (4300 м) се намира на 5 км. от град Рудозем и на 2 км. от село Рибница. До началото на маршрута се стига по 3 км. асфалтов път и 2 км. черен път. В началото на маршрута има паркинг, барбекю, чешма и тоалетна. Първата маса с пейки за почивка е разположена в живописна местност под скалите на около 1 км. от началото. При изкачване до крепостта “Козник”, което продължава около 40 мин., над нея се намира втората маса с пейки, а заобикаляйки около скалите “Двамата братя” и стигайки крайния скален ръб, се намира третата маса с пейки. От нея се наблюдава цялата Рудоземска община, както и самият град в подножието. Маршрутът продължава на североизток в посока село Върба (община Мадан) и стига до друг скален ръб, където е четвъртата маса с пейки, от който също се открива прекрасна гледка. След това продължава към скално образование наречено ”Главата”, като на половината разстояние до нея се намира петата маса с пейки, а над самата скала е разположена беседка за почивка. От там маршрутът тръгва надолу към изходната си точка.

ВИДЕО

ЕКОПЪТЕКА - "ЦИГАНСКО ГРАДИЩЕ -СЪДИЛИЩЕТО"

До началото на маршрута, който е 9500 м., се стига по пътя град Рудозем – село Елховец –село Пловдивци – село Коритата – село Мочура с обща дължина 18 км., като 14 км. от тях са по асфалтов път. След това от село Мочура до началото на пътеката се минава по 5 км. черен горски път. В началото на маршрута има паркинг, барбекю, тоалетна и чешма. Разходката започва по пътека, виеща се от чешмата нагоре към граничното било и продължава по него в две трети от дължината си. Изкачвайки билото се стига връх “Циганско градище”, където около древното тракийско светилище се намира навес. След това се продължава към връх “Малкото Ченгене”, където има беседка за почивка и към местността “Брахимовото”. Там има паркинг и беседка. Продължавайки напред се стига до местността “Съдилището”, където на една маса с пейки може да се направи кратък отдих. От тук се открива прекрасна гледка към гръцката част на Родопите. С просто око се вижда село Димарио (Демерджик), както и цялото дефиле, по което ще минава пътят Рудозем-Ксанти. Това е крайната точка на маршрута в тази посока, след което туристът се връща до местността “Брахимовото”. От там може да се продължи по горски път до заслон, където има чешма, паркинг и тоалетна. Продължавайки към изходната точка, на половината маршрут е разположена и друга маса с пейки за почивка. Този маршрут е много живописен поради това, че доскоро е бил зад граничните телени заграждения и флората и фауната са се запазили напълно. Поради непосредствената близост на маршрута до границата България – Гърция е необходимо туристите да носят личните си карти и предварително да се обадят в Туристическия информационен център, за да се информира граничната полиция. Процедурата за това отнема не повече от 10 минути и не поставя никакви ограничения и други специални изисквания.

ВИДЕО

СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ "КОЗНИК"

Тази интересна крепост е разположена на скала над град Рудозем. До нея се стига по екопътеката “Кечи Кая” – “Козник”. По време на турското робство крепостта е наричана от местното население “Ерим папа”, а от турците – “Кечи кая” (Кози камък, Козя скала). Крепостта е елемент от цяла крепостна система, която в миналото е служела за отбрана на Родопите. С подобно предназначение са били и крепостите Беаднос при село Беден, Аетос над Смолян, Момчиловата крепост Подвис, крепостта “Цепина” край Велинград и Асенова крепост. До момента от крепостта “Козник” е разкопан около 50 м зид с дебелина от 1.5 до 2 м. На места височината му достига също 2 м. Намерени са много парчета керамика от различни епохи, които предстои да бъдат подробно изследвани и датирани. Открито е и древно римско светилище.

ДРЕВЕН ХРАМ ПОД ВРЪХ "ЦИГАНСКО ГРАДИЩЕ"

Легендата за името на това място е родопски вариант на историята за Вавилонската кула. Събрали се цигани от околността и решили да съградят кула, с която да стигнат Бог. Започнали да градят, но нещо не се разбрали и кулата се срутила. Името обаче останало и се запазило еднакво на всички езици – “Циганско градище” (на български), “Ченгене хисар” (на турски), “Гифтокастро” (на гръцки). До тази историческа забележителност се стига по екопътеката “Циганско градище” – “Съдилището”.

РУИНИ ОТ ДРЕВНОСТТА

В общината са открити 20 обекта с различен характер от предримската, римската, късноантичната епоха и Средновековието. Това са селища, некрополи, руини от църкви, крепости и древни пътища. При проучването на керамичния материал е установено, че този край е бил населен още през ранножелязната епоха - 1200-600 г. пр. н.е. Особен интерес представлява обектът в местността ”Селище”. Той се намира на юг от село Поляна. Останките от зидове са с височина до 70 см. Използвани са два начина на градеж – суха зидария с ломени камъни и дялани камъни, споени с хоросан. Част от намерената керамика е сходна с керамиката от крепостта “Цепина” (край Велинград). В околността е намерен тръбопровод от дъбови тръби, който е служил за поливане и датира от ІV-ІІІ-ти век пр.н.е. Открит е също глинен тръбопровод от същото време. При прокарването на пътя в местността “Ровището“ е разкрита ранна тракийска могила. В засегнатия от пътя участък са открити керамични фрагменти и каменна брадвичка от каменно-медната епоха, което ни кара да смятаме, че селището е съществувало през енеолита. То е било обитавано през ранния период на старожелязната епоха (ІХ век пр.н.е.) до началото на новожелязната епоха (VІІ-VІ век пр.н.е.). В местността “Вълчан камък”– най-високата точка на рида, са открити следи от ранножелязната епоха. Селището е обитавано до края на V век пр.н.е. На повърхността изобилстват фрагменти от разнородна керамика, изработена на леко грънчарско колело. Местността “Черквището” заема височина североизточно от село Чепинци. По повърхността на платото е открита керамика от ІІІ век пр. н.е. В местностите “Енекишино”, “Левището” и “Поляната” са намерени буци шлака показващи, че рудодобивът и металолеенето са познати в района от дълбока древност, и че в този район е кипял активен стопански живот.